Fasolka szparagowa z patelni z dodatkiem chilli

Dla smakoszy, dla miłośników orientalnej kuchni i dla tych, którym znudziła się tradycyjna wersja ( "z bułką tartą").

Ostra papryka świetnie łączy się z delikatnym smakiem fasolki
Ostra papryka świetnie łączy się z delikatnym smakiem fasolki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 8 przekrojonych na pół suszonych papryczek syczuańskiej odmiany chilli (lub innej  o bardzo ostrym smaku)
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu syczuańskiego kawałek świeżego imbiru (2,5 cm) pokrojonego w słupki
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2 posiekane cebule dymki
  • 100 g mielonej wieprzowiny sól morska

Przygotowanie:

1. Rozgrzej w woku lub na dużej patelni z grubym dnem 3 łyżki oleju. Wrzuć fasolkę i smaż 6 minut, aż zmięknie. Zdejmij z ognia i przełóż do osobnego naczynia.

2. Wytrzyj wok do sucha, a następnie podgrzej w nim pozostały olej. Zwiększ ogień, do woka wrzuć chilli wraz z grubo mielonym pieprzem i smaż przez minutę. Stopniowo dodawaj imbir, czosnek i dymkę. Smaż wszystko, aż przyprawy uwolnią aromat, a imbir i czosnek lekko się zrumienią.

Dodaj mięso wieprzowe, po paru minutach dorzuć wcześniej podsmażoną fasolkę. Wymieszaj i dosól do smaku. Gotuj do momentu, aż fasolka zmięknie.

3. Podawaj na ciepło z ryżem gotowanym na parze, innymi daniami kuchni chińskiej lub jako osobną potrawę.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas