Fasolowa po chłopsku

Zupa fasolowa w wersji bardzo konkretnej i sycącej. Może nawet zastąpić dwa dania obiadowe, a smakuje rewelacyjnie.

Przypadnie do gustu miłośnikom kulinarnej klasyki
Przypadnie do gustu miłośnikom kulinarnej klasyki123RF/PICSEL

1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, w której moczyła się fasola.

2. Golonkę wkładamy do garnka z fasolą, dokładamy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek selera i pietruszkę. Zalewamy ok. 3 l wody i gotujemy, aż mięso stanie się miękkie.

3. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Dodajemy do gotującej się zupy.

4. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, myjemy i rozdrabniamy. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekane cebule i ząbki czosnku oraz kiełbasę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, solimy. Gotujemy wszystko, aż ziemniaki i cebula zmiękną (ok. 20 min.), pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas