Fasolowa po chłopsku
Zupa fasolowa w wersji bardzo konkretnej i sycącej. Może nawet zastąpić dwa dania obiadowe, a smakuje rewelacyjnie.

Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kiełbasy myśliwskiej
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 i 1/2 szklanki białej fasoli
- 100 g wędzonego boczku
- 1-2 golonki wieprzowe
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 ziarenka ziela angielskiego
1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, w której moczyła się fasola.2. Golonkę wkładamy do garnka z fasolą, dokładamy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek selera i pietruszkę. Zalewamy ok. 3 l wody i gotujemy, aż mięso stanie się miękkie.3. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy drobno. Dodajemy do gotującej się zupy.4. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, myjemy i rozdrabniamy. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek wytapiamy na patelni, dodajemy posiekane cebule i ząbki czosnku oraz kiełbasę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, solimy. Gotujemy wszystko, aż ziemniaki i cebula zmiękną (ok. 20 min.), pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy.