Fasolowy kociołek z marchewką

Sycący obiad jednogarnkowy.

Składniki

  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • suszony majeranek
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

1. Obie fasole przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Marchewki obierz, potnij w cienkie plasterki. Filety opłucz, osusz, pokrój w kostkę. 

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kurczaka. Mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę i mięso. Chwilę smaż razem. Podlej 2 szklankami wrzątku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dodaj osączoną białą i czerwoną fasolę. 

3. Gulasz przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje