Fasolowy kociołek z marchewką
Sycący obiad jednogarnkowy.
Sposób przygotowania
1. Obie fasole przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Marchewki obierz, potnij w cienkie plasterki. Filety opłucz, osusz, pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kurczaka. Mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę i mięso. Chwilę smaż razem. Podlej 2 szklankami wrzątku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dodaj osączoną białą i czerwoną fasolę.
3. Gulasz przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką.