Faszerowana kalarepa

Witamina C, mikroelementy, betakaroten, to wszystko znajdziesz w kalarepie. A dodatkowo, możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia: jedna główka ma tylko 27 kcal!

Jedna kararepa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit.C
Jedna kararepa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit.C123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 kalarepek
  • pół op. kuskusu
  • 4 pieczarki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wywar rosołowy
  • masło
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

1. Kalarepki obierz, gotuj 20 min w osolonej wodzie. Odkrój wierzchy, wydrąż, pozostawiając 1 cm ścianki. Miąższ pokrój.

2. Marchewkę i pietruszkę ugotuj, pokrój w kostkę. Kuskus namocz w wywarze. Pieczarki, cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oliwie.

3.Dodaj warzywa i kuskus, podsmaż. Napełnij kalarepki, przykryj masłem. Zapiekaj 10 min.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas