Faszerowana kula

Pomysł na oryginale danie

Faszerowany kalafior
Faszerowany kalafior123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj , włóż w całości do posolonej wrzącej wody, gotuj 15 minut. Wyjmij, wystudź. Usuń kilka różyczek ze środka. Drobno je posiekaj. Mięso wyrób z jajkami, bułką tartą, obranym i roztartym czosnkiem oraz posiekanym kalafiorem. Masę przypraw. 

2. Miejsca po wyjętych różyczkach wypełnij ok. 1/3 farszu. Z reszty farszu uformuj placek na blasze przykrytej pergaminem. Postaw na nim kalafior. Piecz 45 minut w temp. 180 st.

3. Żółty ser zetrzyj. Posyp nim kalafior ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko. Posyp gotowe danie.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas