Faszerowana papryka
Papryka wypełniona mielonym mięsem to smakowita propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Skąpana w pomidorowym sosie może być alternatywą dla klasycznych gołąbków.

Składniki
- 4 czerwone papryki
- jajko
- 2 cebule
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- kajzerka
- mleko
- 4 duże dojrzałe pomidory
- olej
- 2-3 ząbki czosnku
- cukier
- sól
- pieprz
1 godz. 10 min
4 porcje
Sposób przygotowania:
1. Papryki oczyść, zetnij wierzchy, wydrąż nasiona. Posiekaj cebule. Połowę dodaj do mięsa razem z jajkiem i namoczoną w mleku kajzerką. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij papryki. Ustaw je w formie do pieczenia.
2. Na dwóch łyżkach oleju usmaż resztę cebuli i czosnek. Dodaj obrane i posiekane pomidory oraz szklankę wody, duś 15 min. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Zalej papryki. Piecz 45 min w 180°C.