Faszerowana papryka

Papryka wypełniona mielonym mięsem to smakowita propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Skąpana w pomidorowym sosie może być alternatywą dla klasycznych gołąbków.

Faszerowana papryka
Faszerowana papryka123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • jajko
  • 2 cebule
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • kajzerka
  • mleko
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • olej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
1 godz. 10 min
4 porcje

Sposób przygotowania:

1. Papryki oczyść, zetnij wierzchy, wydrąż nasiona. Posiekaj cebule. Połowę dodaj do mięsa razem z jajkiem i namoczoną w mleku kajzerką. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij papryki. Ustaw je w formie do pieczenia. 

2. Na dwóch łyżkach oleju usmaż resztę cebuli i czosnek. Dodaj obrane i posiekane pomidory oraz szklankę wody, duś 15 min. Dopraw cukrem, solą oraz pieprzem. Zalej papryki. Piecz 45 min w 180°C.