Faszerowańce z kaszą, mięsem,w sosie cytrynowym

Lekkie i pożywne danie

Faszerowane papryki
Faszerowane papryki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Warzywa myjemy, odkrawamy górną część, usuwamy gniazda. Z cebuli wyjmujemy łyżką do lodów środek, siekamy go. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy na złoto. Dodajemy środek z cukinii. Podsmażamy. Gotujemy kaszę. 

2. Do miski przekładamy kaszę, warzywa, mięso, sól i pieprz. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do mięsa. Siekamy bazylię i kolendrę, dodajemy do mięsa, mieszamy. 

3. Warzywa wypełniamy farszem, zakrywamy odkrojonymi kapeluszami, wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody. Polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 45 minut. 

4. Sok z cytryny, oliwę i posiekaną miętę mieszamy, doprawiamy solą. Upieczone warzywa przekładamy na talerze, zdejmujemy kapelusze, polewamy sosem. Ponownie przykrywamy

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas