Faszerowane kalarepki

Świetny pomysł na oryginalne danie

Kalarepki nadziewane
Kalarepki nadziewane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Kalarepki oczyść, zetnij wierzchy, wydrąż. Powstałe kokilki włóż do lekko posolonej wody. Gotuj 15 minut. Miąższ wydrążony z kalarepek potnij w słupki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do kalarepek na 5 minut przed końcem gotowania. Kokilki wyjmij łyżką cedzakową, a pozostałe warzywa odcedź. Dymki oczyść, cebulki pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Pieczarki potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulki. Dołóż pieczarki. Smaż ok. 5 minut. Fetę oraz filet pokrój w kostkę. Wymieszaj ze szczypiorkiem, ugotowaną marchewką i kalarepką. Dodaj pieczarki. Przypraw solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do kalarepek. Ustaw je w żaroodpornej formie. Podlej bulionem. Zapiekaj ok. 15 minut w 200ºC.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas