Reklama

Reklama

Faszerowane kalarepki

Świetny pomysł na oryginalne danie

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 małe kalarepki
  • 2 marchewki
  • 4 dymki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag sera feta
  • 20 dag wędzonego fileta z indyka
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kalarepki oczyść, zetnij wierzchy, wydrąż. Powstałe kokilki włóż do lekko posolonej wody. Gotuj 15 minut. Miąższ wydrążony z kalarepek potnij w słupki. Marchewki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do kalarepek na 5 minut przed końcem gotowania. Kokilki wyjmij łyżką cedzakową, a pozostałe warzywa odcedź. Dymki oczyść, cebulki pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Pieczarki potnij na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulki. Dołóż pieczarki. Smaż ok. 5 minut. Fetę oraz filet pokrój w kostkę. Wymieszaj ze szczypiorkiem, ugotowaną marchewką i kalarepką. Dodaj pieczarki. Przypraw solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do kalarepek. Ustaw je w żaroodpornej formie. Podlej bulionem. Zapiekaj ok. 15 minut w 200ºC. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje