Faszerowane łódeczki
Uwielbiasz ziemniaki? Oto przepis dla ciebie!

Składniki
- 8 młodych ziemniaków (średniej wielkości)
- 15 dag podsuszanej kiełbasy myśliwskiej
- 4 kawałki miękkich suszonych pomidorów
- 1 jajko + 2 żółtka
- 4 łyżki masła
- ok. 5 dag parmezanu
- 2–3 gałązki natki
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- suszone zioła do dań włoskich
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie 15 minut. W tym czasie pomidory i kiełbasę pokrój w drobniutką kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Kilka odłóż, resztę posiekaj. Parmezan zetrzyj. 2. Masło utrzyj z jajkiem oraz żółtkami. Ziemniaki odcedź, zetnij wierzchy, a potem delikatnie łyżką wyjmij środki. Pozostaw ok. 1-cm warstwę miąższu przy łupince. Odcięte wierzchy i wydrążone środki przeciśnij przez praskę i porcjami połącz z masą maślaną. Dołóż posiekane pomidory i kiełbasę. Wsyp parmezan oraz natkę. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami do dań włoskich. 3. Wydrążone ziemniaki napełnij farszem. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 st. C. Przed podaniem udekoruj odłożoną natką.