Faszerowane pomidory
Oto doskonała przekąska dla całej rodziny. Takie pomidory nie dość, że są smaczne, to jeszcze pięknie się prezentują na stole.
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże pomidory
- 4 kromki chleba tostowego
- 1/2 opakowania sera feta
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, obciąć wierzchy z ogonkiem, wydrążyć delikatnie łyżeczką tak, żeby nie przeciąć skórki.
2. Chleb tostowy i ser pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni masło, zeszklić roztarty czosnek, dodać tymianek i zrumienić chleb. Grzanki wymieszać z serem i pokrojonym w kostkę miąższem pomidora.
3. Farszem nadziewać pomidory, przykryć je ściętymi wierzchami i zapiekać ok. 15 min w 200 st. C.