Faszerowane pomidory
Idealne na przystawkę.
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 20g wędzonej szynki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 200g sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe
- 4-5 łyżek majonezu np. Kielecki (nagrodzony certyfikatem "Doceń polskie" i tytułem Top produkt)
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Szynkę, ser, jajko oraz ogórki kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu i dodajemy do nich majonez (w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem).
2. Po dokładnym umyciu pomidorów, odcinamy ich górną cześć, a następnie ostrożnie drążymy środek, pozostawiając na bokach miąższ. Wydrążone pomidory napełniamy przygotowaną wcześniej pastą i dekorujemy je wg uznania.