Faszerowane prawdziwki uświetnią twój obiad

Sezon na grzyby traw w najlepsze. Można to wykorzystać i do dania obiadowego z mięsem przyrządzić faszerowane prawdziwki. Pyszny dodatek, który odmieni każdy obiad.

Nadziewane grzyby
Nadziewane grzyby123RF/PICSEL

Do przygotowania faszerowanych prawdziwków potrzebujemy: 6 zdrowych prawdziwków (kapelusze z nóżkami), 1 średnią cebulę, pół pomidora, żółtko jajka, sól, pieprz, garść szczypiorku.

Odcinamy nóżki od grzybowych kapeluszy. Nóżki drobno siekamy. Siekamy także cebulę i pomidora. Pokrojone składniki smażymy na odrobinie oleju, wrzucając kolejno: cebulę, grzyby, pomidora. Usmażone nadzienie studzimy i dodajemy żółtko, doprawiamy solą i pieprzem.

Kapelusze prawdziwków solimy i nadziewamy farszem. Smażymy ułożone grzyby na patelni, na oleju, pod przykryciem, ok. 20 minut. Po zdjęciu z patelni posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nieśmiertelny schabowy tylko z zasmażaną kapustą? Nie. Tej jesieni z faszerowanymi prawdziwkami.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas