Faszerowane ziemniaki

Przedstawiamy cztery pomysły na sycącą przekąskę: smakowicie nadziane ziemniaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je również jako samodzielne danie.

Miseczki z mielonym mięsem
Miseczki z mielonym mięsem123RF/PICSEL

Miseczki z mielonym mięsem

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj. Każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 200 st. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj. Dymki posiekaj, szczypiorek odłóż. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule. Dodaj mięso, marchewkę i koncentrat. Zasmaż. Wlej bulion. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem. Duś ok. 35 minut. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż. Dodaj do mięsa.

2. Ziemniaki wyjmij, lekko przestudź, zetnij wierzchy. Wydrąż, środki rozgnieć i razem ze szczypiorkiem dodaj do mięsnego farszu. Napełnij nim łupinki.

Rada kucharza

Nie rezygnuj z podduszenia koncentratu pomidorowego. Zmienia on wtedy kolor na rudawobrązowy i zyskuje głęboki, mniej cierpki smak.

Kartofelki z nadzieniem trzy sery

Kartofelki z nadzieniem trzy sery
Kartofelki z nadzieniem trzy sery123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, wytrzyj, posmaruj odrobiną oliwy. Zawiń (osobno) w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 65-70 minut, aż będą miękkie.  W tym czasie twaróg utrzyj  z jogurtem. Domieszaj pokruszoną fetę i płatki migdałowe. Farsz przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2. Ziemniaki wyjmij, odwiń z folii. Ostrożnie natnij na krzyż. Lekko rozchyl.  W nacięcia nałóż serowy farsz. Przed podaniem posyp drobno startym parmezanem. Udekoruj, np. gałązkami koperku.

Rada kucharza

Jeśli feta wydaje ci się zbyt słona, włóż ją do miseczki i zalej zimną wodą. Po kilku minutach takiej kąpieli smak sera powinien być lepszy.

Bataty z ryżem i ciecierzycą

Bataty z ryżem i ciecierzycą
Bataty z ryżem i ciecierzycą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 st. Bataty wyszoruj. Posmaruj oliwą. Posyp solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową i piecz 40-50 minut, aż nóż będzie łatwo wchodził w miąższ.  W tym czasie ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę osącz. Dodaj do ryżu. Zdejmij z ognia.

2. Miękkie bataty wyjmij, głęboko natnij, wybierz trochę miąższu. Dodaj go do ryżu z ciecierzycą. Przypraw solą, pieprzem oraz kuminem, oregano, słodką i ostrą papryką. Farsz włóż w nacięcia. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut w 180 st. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Rada kucharza

Zamiast siekać szczypiorek nożem, możesz go pociąć za pomocą kuchennych nożyczek. Jest to o wiele łatwiejszy  i szybszy sposób.

Łódeczki z leśnymi grzybami

Łódeczki z leśnymi grzybami
Łódeczki z leśnymi grzybami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj 10 minut w mundurkach w posolonej wodzie. Grzyby oczyść, opłucz, potnij. Cebulę obierz, posiekaj. Filet umyj, potnij na kawałeczki. Rozgrzej olej, zrumień na nim mięso. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż grzyby i cebulę. Połącz z mięsem.

2. Ugotowane ziemniaki wyjmij, rozetnij, wydrąż. Środki pokrój, domieszaj do nadzienia. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Farsz nałóż do łupinek. Posyp serem. Piecz przez 25 minut w 200 st. Udekoruj ziołami i pieprzem. Jako dodatek podaj sos z jogurtu połączonego z posiekanym ząbkiem czosnku i tymiankiem.

Rada kucharza

Chcesz mieć pewność, że grzyby nie nasiąkną wodą i nie stracą aromatu? Nie myj ich, tylko wytrzyj zwilżonym papierowym ręcznikiem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas