Faszerowane ziemniaki

Miseczki z mielonym mięsem
Miseczki z mielonym mięsem123RF/PICSEL

Miseczki z mielonym mięsem

Składniki

  • 8 ziemniaków (po ok. 15 dag)
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 dymki
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • suszone zioła do dań włoskich
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Kartofelki z nadzieniem trzy sery

Kartofelki z nadzieniem trzy sery
Kartofelki z nadzieniem trzy sery123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 niewielkich ziemniaków
  • po 25 dag fety i chudego twarogu
  • 2/3 szkl. gęstego jogurtu bałkańskiego
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag parmezanu
  • sól, biały pieprz
  • oliwa do posmarowania ziemniaków
5 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Bataty z ryżem i ciecierzycą

Bataty z ryżem i ciecierzycą
Bataty z ryżem i ciecierzycą123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 bataty (słodkie ziemniaki)
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • po 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej i ostrej
  • oliwa do posmarowania
4 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Łódeczki z leśnymi grzybami

Łódeczki z leśnymi grzybami
Łódeczki z leśnymi grzybami123RF/PICSEL

Składniki

  • 9 średnich ziemniaków
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 50 dag leśnych grzybów
  • 10 dag startego sera typu parmezan
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • koperek
  • czerwony pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?