Faworki z migdałami
Karnawał bez nich nie istnieje!
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 4 szklanki śmietany 18 %
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
- 100 g płatków migdałów np. Bakalland
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wszystko dobrze wyrabiamy do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut by zmiękło. Następnie jeszcze raz dokładnie je wyrabiamy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Znów owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
2. Schłodzone ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy. Wykrawamy prostokąty, każdy z nich nacinamy wzdłuż i pośrodku, paski przewlekamy przez otwór. Gotowe smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznik papierowy. Po wystudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.