Figowiec z pianką twarożkową

Efektowny i pyszny torcik, który przygotujesz w zaledwie pół godziny. Twarożkowa pianka wprost rozpływa się w ustach!

Figowiec z pianką twarożkową
Figowiec z pianką twarożkową123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj spód: masło stop. Herbatniki połam, wrzuć do blendera razem z orzechami. Zmiksuj, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy o śr. 26 cm. Schłodź.

2. Pomarańczę sparz. Zetrzyj  skórkę, wyciśnij sok. Suszone figi pokrój, zalej wrzątkiem na 10 minut. Osącz i zblenduj. Dodaj do maku razem ze skórką i sokiem z pomarańczy, 2 żółtkami i miodem. Zmiksuj, wyłóż na spód w formie.

3. Jajka rozbij. Żółtka zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj  po łyżce twarożku. Następnie wsyp proszek budyniowy, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż na warstwę makową w tortownicy. Piecz  40 minut w 180 st. Ostudź, wstaw ciasto na noc do lodówki.

4. Zdejmij obręcz z formy.  Boki ciasta posmaruj polewą, obsyp wiórkami z czekolady. Trzymaj w lodówce. Przed podaniem ułóż na wierzchu umyte i pokrojone (np. na ćwiartki) świeże figi.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas