Figowiec z pianką twarożkową
Efektowny i pyszny torcik, który przygotujesz w zaledwie pół godziny. Twarożkowa pianka wprost rozpływa się w ustach!

Składniki
- spód:
- 20 dag herbatników
- 1/2 szkl. orzechów
- 1/2 kostki masła
- masa makowa:
- 1 duża puszka masy makowej
- 1 pomarańcza
- 10 suszonych fig
- 2 żółtka
- 2 łyżki miodu
- pianka:
- 50 dag twarogu na sernik
- 4 jajka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 szkl. cukru
- dekoracja:
- polewa czekoladowa
- wiórki czekoladowe
- świeże figi
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj spód: masło stop. Herbatniki połam, wrzuć do blendera razem z orzechami. Zmiksuj, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy o śr. 26 cm. Schłodź.
2. Pomarańczę sparz. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Suszone figi pokrój, zalej wrzątkiem na 10 minut. Osącz i zblenduj. Dodaj do maku razem ze skórką i sokiem z pomarańczy, 2 żółtkami i miodem. Zmiksuj, wyłóż na spód w formie.
3. Jajka rozbij. Żółtka zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce twarożku. Następnie wsyp proszek budyniowy, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż na warstwę makową w tortownicy. Piecz 40 minut w 180 st. Ostudź, wstaw ciasto na noc do lodówki.
4. Zdejmij obręcz z formy. Boki ciasta posmaruj polewą, obsyp wiórkami z czekolady. Trzymaj w lodówce. Przed podaniem ułóż na wierzchu umyte i pokrojone (np. na ćwiartki) świeże figi.