Reklama

Reklama

Figowiec z pianką twarożkową

Efektowny i pyszny torcik, który przygotujesz w zaledwie pół godziny. Twarożkowa pianka wprost rozpływa się w ustach!

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - spód:

  • 20 dag herbatników
  • 1/2 szkl. orzechów
  • 1/2 kostki masła

Składniki - masa makowa:

  • 1 duża puszka masy makowej
  • 1 pomarańcza
  • 10 suszonych fig
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu

Składniki - pianka:

  • 50 dag twarogu na sernik
  • 4 jajka
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 szkl. cukru

Składniki - dekoracja:

  • polewa czekoladowa
  • wiórki czekoladowe
  • świeże figi

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj spód: masło stop. Herbatniki połam, wrzuć do blendera razem z orzechami. Zmiksuj, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy o śr. 26 cm. Schłodź.

2. Pomarańczę sparz. Zetrzyj  skórkę, wyciśnij sok. Suszone figi pokrój, zalej wrzątkiem na 10 minut. Osącz i zblenduj. Dodaj do maku razem ze skórką i sokiem z pomarańczy, 2 żółtkami i miodem. Zmiksuj, wyłóż na spód w formie.

3. Jajka rozbij. Żółtka zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj  po łyżce twarożku. Następnie wsyp proszek budyniowy, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż na warstwę makową w tortownicy. Piecz  40 minut w 180 st. Ostudź, wstaw ciasto na noc do lodówki.

Reklama

4. Zdejmij obręcz z formy.  Boki ciasta posmaruj polewą, obsyp wiórkami z czekolady. Trzymaj w lodówce. Przed podaniem ułóż na wierzchu umyte i pokrojone (np. na ćwiartki) świeże figi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: sernik | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje