Filet indyka z farszem
Przygotuj na obiad dla rodziny. Będą zachwyceni!

Składniki
- 1 kg filetu z indyka
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 5 suszonych pomidorów
- 10 dag twarogu
- 1 żóltko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szkl. białego wina
- 2 szkl. bulionu z drobiu
- po 1 łyżce mąki ziemniacznej oraz miodu
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn i szałwia
Sposób przygotowania
1. W mięsie wytnij kieszeń,natrzyj je solą i pieprzem.Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Pomidory potnij. Bazylię posiekaj. Twaróg utrzyj z żółtkiem. Dodaj cebulę, pomidory i bazylię. Przypraw pieprzem. Kieszonkę w mięsie napełnij farszem. Zepnij otwory. Pieczeń posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Cytrynę pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso. Piecz 1 godz. w 200°C, podlewając winem i bulionem. Pieczeń wystudź, włóż do torebki(odpowiednio grubej, specjalnie przeznaczonej do mrożenia) i zamroź. Sos z brytfanki,przecedź, przelej do plastikowego pojemnika i także włóż do zamrażalnika. 2. Pieczeń oraz sos przełóż do lodówki na najniższą półkę. Poczekaj, aż rozmarzną (ok. 12 godzin). Potem owiń mięso folią aluminiową i mocno podgrzej w piekarniku. Sos zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do sosu. Gotuj dalej, mieszając, aż zgęstnieje. Przypraw miodem, szałwią i tymiankiem.