Filet indyka z farszem

Przygotuj na obiad dla rodziny. Będą zachwyceni!

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 kg filetu z indyka
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 dag twarogu
  • 1 żóltko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szkl. białego wina
  • 2 szkl. bulionu z drobiu
  • po 1 łyżce mąki ziemniacznej oraz miodu
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn i szałwia

Sposób przygotowania

1. W mięsie wytnij kieszeń,natrzyj je solą i pieprzem.Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Pomidory potnij. Bazylię posiekaj. Twaróg utrzyj z żółtkiem. Dodaj cebulę, pomidory i bazylię. Przypraw pieprzem. Kieszonkę w mięsie napełnij farszem. Zepnij otwory. Pieczeń posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Cytrynę pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso. Piecz 1 godz. w 200°C, podlewając winem i bulionem. Pieczeń wystudź, włóż do torebki(odpowiednio grubej, specjalnie przeznaczonej do mrożenia) i zamroź. Sos z brytfanki,przecedź, przelej do plastikowego pojemnika i także włóż do zamrażalnika. 

2. Pieczeń oraz sos przełóż do lodówki na najniższą półkę. Poczekaj, aż rozmarzną (ok. 12 godzin). Potem owiń mięso folią aluminiową i mocno podgrzej w piekarniku. Sos zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do sosu. Gotuj dalej, mieszając, aż zgęstnieje. Przypraw miodem, szałwią i tymiankiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje