Filet z kaczki w maladze
Eleganckie danie na wyjątkowe okazje.

Składniki:
- 60 dag filetów z kaczki,- łyżka soku z cytryny,- łyżeczka miodu,- sól, szklanka wina malaga,- 2 szklanki bulionu z kurczaka,- puszka anansów plastrach,- łyżka płatków migdałowych,- czerwone i zielone wisienki koktajlowe,- listki melisy,- plastry pomarańczy,- łyżka masła,- łyżka żelatyny,- białko
Przygotowanie:
Sok z cytryny wmieszaj z miodem i solą. Natrzyj mięso, odstaw na godzinę, a następnie usmaż na maśle. Przełóż do rondla, zalej winem i bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 60 min. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w plastry. Wywar lekko odparuj. Żelatynę rozpuść w 2-3 łyżkach zalewy z ananasa, wlej do wywaru. Białko roztrzep z 2 łyżkami soku z ananasa i również wlej do wywaru, zagotuj. Sklarowany białkiem wywar przecedź. Na spód dużego półmiska wlej trochę galarety. Zastudź. Następnie ułóż plastry mięsa, przekładając plastrami ananasa i pomarańczy. W środkach ananasa umieszczaj kolorowe wisienki. Całość przybierz melisą i płatkami migdałowymi. Zalej resztą galarety. Zastudź. Podawaj z sosami.