Reklama

Reklama

Filet z kaczki w maladze

Eleganckie danie na wyjątkowe okazje.


Reklama


Składniki:

- 60 dag filetów z kaczki,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- sól, szklanka wina malaga,
- 2 szklanki bulionu z kurczaka,
- puszka anansów plastrach,
- łyżka płatków migdałowych,
- czerwone i zielone wisienki koktajlowe,
- listki melisy,
- plastry pomarańczy,
- łyżka masła,
- łyżka żelatyny,
- białko

Przygotowanie:

Sok z cytryny wmieszaj z miodem i solą. Natrzyj mięso, odstaw na godzinę, a następnie usmaż na maśle. Przełóż do rondla, zalej winem i bulionem i gotuj na wolnym ogniu ok. 60 min. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w plastry. Wywar lekko odparuj. Żelatynę rozpuść w 2-3 łyżkach zalewy z ananasa, wlej do wywaru. Białko roztrzep z 2 łyżkami soku z ananasa i również wlej do wywaru, zagotuj. Sklarowany białkiem wywar przecedź. Na spód dużego półmiska wlej trochę galarety. Zastudź. Następnie ułóż plastry mięsa, przekładając plastrami ananasa i pomarańczy. W środkach ananasa umieszczaj kolorowe wisienki. Całość przybierz melisą i płatkami migdałowymi. Zalej resztą galarety. Zastudź. Podawaj z sosami.

Dowiedz się więcej na temat: plastry | kaczki | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | drób | kaczka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje