Filet z kurczaka na warzywnej salsie
Soczyste mięso z grilla

Składniki
- 4 filety z piersi kurczaka (w sumie ok. 60 dag)
- 2 l bulionu warzywnego
- 6 niewielkich pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki oliwy, najlepiej z pierwszego tłoczenia
- 5–6 gałązek świeżego tymianku
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- cukier
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek, a następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotuj bulion. Włóż do niego mięso, doprowadź ponownie do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 30 min.
2. Przygotuj warzywną salsę. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobną kostkę. Dymki oczyść, pokrój w krążki razem ze szczypiorem. Chili oczyść z pestek, a strączek drobniutko posiekaj. Limonki sparz. Z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drugą potnij w plasterki i odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, posiekaj. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory, dymkę, chili, kukurydzę, czosnek, skórkę i sok z limonki oraz oliwę wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
3. Mięso wyjmij z bulionu, osusz. Tymianek opłucz, osusz, z połowy oderwij listki. Wymieszaj je z olejem, słodką i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso i grilluj je na mocno rozgrzanym ruszcie po 4-5 min z każdej strony. Podawaj z salsą. Udekoruj resztą tymianku i plastrami limonki.