Filet z kurczaka na warzywnej salsie
Soczyste mięso z grilla
Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek, a następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotuj bulion. Włóż do niego mięso, doprowadź ponownie do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 30 min.
2. Przygotuj warzywną salsę. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobną kostkę. Dymki oczyść, pokrój w krążki razem ze szczypiorem. Chili oczyść z pestek, a strączek drobniutko posiekaj. Limonki sparz. Z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drugą potnij w plasterki i odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, posiekaj. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory, dymkę, chili, kukurydzę, czosnek, skórkę i sok z limonki oraz oliwę wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
3. Mięso wyjmij z bulionu, osusz. Tymianek opłucz, osusz, z połowy oderwij listki. Wymieszaj je z olejem, słodką i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso i grilluj je na mocno rozgrzanym ruszcie po 4-5 min z każdej strony. Podawaj z salsą. Udekoruj resztą tymianku i plastrami limonki.