Filet z kurczaka w glazurze

Polecamy przepis na pysznego kurczaka w glazurze z grilla.

Filet z kurczaka w glazurze
Filet z kurczaka w glazurze123RF/PICSEL

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki marmolady z brzoskwiń lub moreli,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • szczypta mielonej papryczki chili,
  • sól, mielony czarny pieprz, olej do posmarowania tacki

Sposób przygotowania:

Przypraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i szczyptą mielonej papryczki chili. Dobrze wymieszaj składniki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso potnij na 4 kotlety. Ew. lekko je rozbij (uważaj, by nie przerwać mięsa).

Kotlety włóż do marynaty. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie mięso osącz, ułóż na tace do grillowania posmarowanej olejem. Postaw na rozgrzanym grillu. Piecz ok.15 minut.

Plasterki ananasa połóż obok mięsa na 5 minut przed końcem grillowania. Podawaj z keczupem.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas