Filet z kurczaka z zieloną soczewicąi warzywami
Lekki i pełnowartościowy obiad!

Składniki
- 8 gałązek tymianku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 piersi kurczaka
- szklanka zielonej soczewicy
- 400 g dyni
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 czerwone cebule
Sposób przygotowania
1. Połowę tymianku posiekaj, wymieszaj z łyżką miodu i octem balsamicznym.Przypraw solą i pieprzem. Natrzyj marynatą mięso, odstaw na 30 minut.2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Soczewicę zalej wodą i gotuj 25 minut.Dynię pokrój w kostkę, łodygi selera w grube plastry. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Odcedź soczewicę. Przełóż do żaroodpornego naczynia pokrojone warzywa: dynię, seler, cebulę. Wymieszaj je z resztą tymianku, miodu i łyżką oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Piecz ok. 35 minut.3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy.Podsmaż mięso z obu stron. Przełóż je do naczynia z warzywami 10-12 minut przed końcem pieczenia.4. Rozłóż najpierw na talerze warzywa z soczewicą. Mięso pokrój w grube plastry i ułóż na wierzchu.