Filet z kurczaka z zieloną soczewicąi warzywami

Lekki i pełnowartościowy obiad!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Połowę tymianku posiekaj, wymieszaj z łyżką miodu i octem balsamicznym.Przypraw solą i pieprzem. Natrzyj marynatą mięso, odstaw na 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Soczewicę zalej wodą i gotuj 25 minut.Dynię pokrój w kostkę, łodygi selera w grube plastry. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Odcedź soczewicę. Przełóż do żaroodpornego naczynia pokrojone warzywa: dynię, seler, cebulę. Wymieszaj je z resztą tymianku, miodu i łyżką oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Piecz ok. 35 minut.

3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy.Podsmaż mięso z obu stron. Przełóż je do naczynia z warzywami 10-12 minut przed końcem pieczenia.

4. Rozłóż najpierw na talerze warzywa z soczewicą. Mięso pokrój w grube plastry i ułóż na wierzchu.

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas