Filet z kurczaka z zieloną soczewicąi warzywami

Lekki i pełnowartościowy obiad!

Składniki

  • 8 gałązek tymianku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 piersi kurczaka
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 400 g dyni
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 czerwone cebule

Sposób przygotowania


1. Połowę tymianku posiekaj, wymieszaj z łyżką miodu i octem balsamicznym.Przypraw solą i pieprzem. Natrzyj marynatą mięso, odstaw na 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Soczewicę zalej wodą i gotuj 25 minut.Dynię pokrój w kostkę, łodygi selera w grube plastry. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Odcedź soczewicę. Przełóż do żaroodpornego naczynia pokrojone warzywa: dynię, seler, cebulę. Wymieszaj je z resztą tymianku, miodu i łyżką oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Piecz ok. 35 minut.

3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy.Podsmaż mięso z obu stron. Przełóż je do naczynia z warzywami 10-12 minut przed końcem pieczenia.

4. Rozłóż najpierw na talerze warzywa z soczewicą. Mięso pokrój w grube plastry i ułóż na wierzchu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje