Filet z łososia z pastą z chili i curry
Pyszna ryba w pikantnym sosie.

Składniki dla 4 osób:
- 800 g filetu z łososia, - 4 łyżki soku z cytryny, - 1/2 łyżeczki chili, - 1/2 łyżeczki curry, - sól, - 4 brzoskwinie, - 4 pomidory, - 4 szalotki, - 2 gałązki bazylii, - 4 łyżki octu, - 2 łyżki oleju, - pieprz, - cukier, - tacki do grillowania
Przygotowanie:
Filet z łososia umyć, osuszyć, pociąć na 4 części. Sok z cytryny wymieszać z chili, curry i około1/2 łyżeczki soli. Powstałą pastą natrzeć kawałki ryby. Brzoskwinie naciąć w poprzek i na chwile zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie schłodzić w zimnej i ściągnąć skórkę. Rozkroić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Miąższ również pokroić w kostkę. Szalotki umyć, pokroić na krążki. Bazylię umyć, strząsnąć wodę, listki oberwać, ewentualnie posiekać. Zmieszać ocet i olej, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane składniki sałatki i mieszankę przypraw połączyć, ewentualnie jeszcze raz doprawić. Doskonale smakuje z grillowanymi paprykami.
Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 1210 kJ/289 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!