Reklama

Reklama

Filet z łososia z pastą z chili i curry

Pyszna ryba w pikantnym sosie.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

- 800 g filetu z łososia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1/2 łyżeczki curry,
- sól,
- 4 brzoskwinie,
- 4 pomidory,
- 4 szalotki,
- 2 gałązki bazylii,
- 4 łyżki octu,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz,
- cukier,
- tacki do grillowania

Przygotowanie:

Filet z łososia umyć, osuszyć, pociąć na 4 części. Sok z cytryny wymieszać z chili, curry i około1/2 łyżeczki soli. Powstałą pastą natrzeć kawałki ryby. Brzoskwinie naciąć w poprzek i na chwile zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie schłodzić w zimnej i ściągnąć skórkę. Rozkroić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Miąższ również pokroić w kostkę. Szalotki umyć, pokroić na krążki. Bazylię umyć, strząsnąć wodę, listki oberwać, ewentualnie posiekać. Zmieszać ocet i olej, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane składniki sałatki i mieszankę przypraw połączyć, ewentualnie jeszcze raz doprawić. Doskonale smakuje z grillowanymi paprykami.

Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1210 kJ/289 kcal

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: grill | ryby | łosoś

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje