Filety w sosie
Proste, ale jednocześnie pyszne danie obiadowe.

Składniki
- 60 dag filetów z ulubionej ryby
- 1 cebula
- 1/2 strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 1/2 małej cukinii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- koperek
1. Cebulę obrać, posiekać. Papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne. Cukinię obrać (nie jest to konieczne, jeśli ktoś lubi ją ze skórką), przekroić wzdłuż, usunąć łyżką gniazda nasienne. Paprykę i cukinię pokroić w niedużą kostkę.
2 Rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać cukinię i paprykę. Chwilę smażyć, potem posolić, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż warzywa zmiękną. Dodać koncentrat pomidorowy, pieprz i tymianek, wymieszać, dusić przez kolejne 5 minut.
3. Rybę rozmrozić, umyć, dokładnie osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła. Gulasz warzywny ułożyć na półmisku, na nim filety rybne. Udekorować danie posiekanym koperkiem.