Filety w ziemniakach
Danie główne z ziemniakami w jednej potrawie.
1. Żółty ser zetrzyj. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o grubych otworach. Masę ziemniaczaną odciśnij. Wymieszaj z serem i bułką tartą. Przypraw solą oraz pieprzem.
2. Jajka roztrzep. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy rozetnij na 3 kotleciki. Posyp je solą i pieprzem. Potem kawałki mięsa oprósz mąką i panieruj w roztrzepanych jajkach.
3. Na koniec kotleciki dobrze oblep masą ziemniaczaną. Obsmaż na oleju na rumiano z obu stron. Przełóż do żaroodpornej formy. Piecz 10 minut w temp. 175 st. Podawaj z surówką z pomidorów.
Rady kucharza
Roztarty ząbek czosnku i odrobina chili w proszku dodane do masy ziemniaczanej sprawią, że panierka będzie bardziej wyrazista w smaku.
Zbyt rzadką masę ziemniaczaną zagęścisz, dodając trochę mąki pszennej.
Filety w ziemniakach znakomicie nadają się do zamrożenia. Po rozmrożeniu trzeba je tylko odgrzać w piekarniku.