Fit szaszłyk z kurczaka z jarmużem i topinamburem
Oto propozycja na wspaniałą i łatwą w przygotowaniu potrawę fit Konrada Gacy, która doskonale sprawdzi się na majówkowej wycieczce lub pikniku. Poczęstuj rodzinę i znajomych. Razem cieszcie się zdrowym i pysznym posiłkiem w stylu fit!
Sposób przygotowania
Marynatę do kurczaka przygotowujemy z soku z połowy limonki, posiekanej papryczkipozbawionej pestek, rozmarynu, łyżki oliwy z oliwek. Kurczaka kroimy w większą kostkę,wkładamy do marynaty i odstawiamy na 30 minut. Następnie nadziewamy kurczaka napatyczek i grillujemy.Do miski wrzucamy słodką paprykę, czosnek granulowany, 1 łyżkę oliwy z oliwek, a na końcujarmuż porwany na małe kawałki. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy cienką warstwąna blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C i pieczemyjarmuż przez 10 - 15 minut do momentu, aż stanie się chrupki.Topinambur kroimy na plasterki mniejsze niż 0,5 cm. Parujemy go przez 10 minut.Wykładamy na papier i opiekamy razem z jarmużem.