Fit szaszłyk z kurczaka z jarmużem i topinamburem

Oto propozycja na wspaniałą i łatwą w przygotowaniu potrawę fit Konrada Gacy, która doskonale sprawdzi się na majówkowej wycieczce lub pikniku. Poczęstuj rodzinę i znajomych. Razem cieszcie się zdrowym i pysznym posiłkiem w stylu fit!

Składniki

  • pierś z kurczaka, 200 g
  • jarmuż, 100 g
  • topinambur, 2-3 szt.
  • limonka, ½ szt.
  • mała papryczka chilli, 1 szt.
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • słodka papryka, rozmaryn, czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania

Marynatę do kurczaka przygotowujemy z soku z połowy limonki, posiekanej papryczkipozbawionej pestek, rozmarynu, łyżki oliwy z oliwek. Kurczaka kroimy w większą kostkę,wkładamy do marynaty i odstawiamy na 30 minut. Następnie nadziewamy kurczaka napatyczek i grillujemy.Do miski wrzucamy słodką paprykę, czosnek granulowany, 1 łyżkę oliwy z oliwek, a na końcujarmuż porwany na małe kawałki. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy cienką warstwąna blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C i pieczemyjarmuż przez 10 - 15 minut do momentu, aż stanie się chrupki.Topinambur kroimy na plasterki mniejsze niż 0,5 cm. Parujemy go przez 10 minut.Wykładamy na papier i opiekamy razem z jarmużem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje