Flądra bałtycka: Co trzeba o niej wiedzieć?

Flądra bałtycka należy do tych ryb, które najchętniej spożywane są w smażalniach, o czym doskonale wiedzą osoby wybierające wakacje nad polskim morzem. Jeśli ktoś nie lubi spożywać ryb, to powinien się do flądry przekonać, bo odznacza się wieloma walorami. Nie tylko smakowymi, ale także zapewnia wiele cennych substancji odżywczych, które na pewno korzystnie oddziałują na organizm. Zatem, co trzeba wiedzieć o flądrze bałtyckiej? Jak ją przyrządzić?

Flądra bałtycka jest oryginalną rybą, którą często można spotkać w Bałtyku
Flądra bałtycka jest oryginalną rybą, którą często można spotkać w Bałtyku123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o flądrze bałtyckiej?

Flądra bałtycka, inaczej stornia, jest rybą, która ze wszystkich innych wyróżnia się swoim oryginalnym wyglądem. Przede wszystkim za sprawą swoich rozmiarów, bowiem często przekracza 50 cm długości, a czasem nawet i 60! Jednak to, co jest najbardziej we flądrze bałtyckiej intrygujące, to jej kształt! Trudno pomylić ją z innymi rybami, ponieważ ma płaski kształt i parę oczu umiejscowionych z jednej strony głowy. Flądra bałtycka - jak sama nazwa wskazuje - poławiana jest poławiana w Bałtyku. Co prawda za dnia chowa się przy dnie, jednak po zmroku poluje na małe skorupiaki i mięczaki, które są dla niej smakowitym kąskiem.

Ryba w porzeInteria Kulinaria

Czym charakteryzuje się flądra bałtycka?

Flądra bałtycka może poszczycić się obecnością kilku cennych substancji odżywczych. Co prawda, nie jest zaliczana do bardzo tłustych ryb, ale i w niej obecne są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie działają na organizm. Trzeba wspomnieć, że to właśnie one mogą chronić układ krążenia: regulować poziom ciśnienia tętniczego krwi, normować poziom cholesterolu, czy sprzyjać prawidłowej pracy serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają także układ nerwowy i trawienia. A to przekłada się na łagodzenie negatywnych skutków stresu, czy przyspieszenie metabolizmu i perystaltyki jelit.

Po flądrę bałtycką powinni sięgnąć również ci, którym zależy na zdrowej i szczupłej sylwetce! Ryba ta nie dość, że jest lekkostrawna, to zawiera nie tak dużo kalorii, w porównaniu do innych gatunków morskich (w 100g 83 kcal). Flądra za to obfituje w pełnowartościowe białko oraz aminokwasy egzogenne, które korzystnie działają na kondycję organizmu. Białko zawarte we flądrze, to nie tylko solidna dawka energii, ale także ważny składnik płynów ustrojowych, a także substancja pobudzająca odporność i trawienie.

To nie koniec właściwości flądry bałtyckiej

Nad morzem najlepiej jest kupić gotowe tuszki flądry bałtyckiej
Nad morzem najlepiej jest kupić gotowe tuszki flądry bałtyckiej123RF/PICSEL

Jeśli komuś wydaje się, że flądra bałtycka to tylko źródła kwasów omega-3 oraz białka - myli się. W rybie znaleźć można również garść cennych witamin z grupy B, a to właśnie one korzystnie działają na odporność organizmu, czy układ nerwowy.

Warto wspomnieć, że flądra bałtycka jest także bogatym źródłem selenu - pierwiastek ten jest zaliczany do silnych antyoksydantów, czyli substancji niezbędnych do zachowania równowagi oksydacyjnej, co sprawia, że może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów). Trzeba wiedzieć, że przeciwutleniacze, bo tak też są nazywane, pomagają usunąć nadmiar toksyn z organizmu (czyli odciążają wątrobę i nerki), a także mogą opóźnić procesu starzenia się komórek organizmu.

Selen zawarty we flądrze bałtyckiej jest szczególnie pomocny dla układu krążenia oraz odporności. Jednak najczęściej podkreśla się jej wpływ na tarczycę, bowiem pierwiastek wspiera jej prawidłową pracę, co może chronić przed chorobami tego cennego narządu.

Flądra bałtycka a trujące substancje

Flądrę trudno sporządzić samodzielnie, jeśli nie mamy w tym wprawy
Flądrę trudno sporządzić samodzielnie, jeśli nie mamy w tym wprawy

Utarło się przekonanie, że ryby morskie, a szczególnie te żyjące w Bałtyku nie należą do najzdrowszych. Wszystko przez fakt, że akwen jest zanieczyszczony, więc gatunki w nim żyjące skażone są m.in. metalami ciężkimi. A jak jest w przypadku flądry bałtyckiej? Badania przeprowadzone przez Morski Instytut Badawczy w Gdyni dowodzą, że obecność kadmu, ołowiu są na podobnym poziomie, co w zbożach uprawianych na polskich polach. Niestety, stężenie rtęci jest większe niż w innych produktach spożywczych, ale jej poziom nie przekracza dopuszczalnej dawki. Co to oznacza? Że zjadanie flądry w racjonalnych ilościach nie szkodzi, ale może przysłużyć się lepszej kondycji organizmu.

Flądra w kulinariach

Na smaczną flądrę bałtycką najczęściej kusimy się podczas pobytów nad morzem. Jednak najczęściej dostępna jest w smażalniach, co nie zawsze jest korzystne dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest samodzielnie przygotowywanie flądry, jednak jej dostępność jest nie tylko ograniczona, ale samodzielne sprawianie tuszki jest problematyczne. Dlatego będąc nad morzem warto wybrać się do rybaków, którzy nie tylko oferują świeże produkty, ale także tuszki pozbawione łusek, ości i wnętrzności.

A jak przygotować flądrę? Najłatwiej skropić ją cytryną, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć. Jeśli jednak zależy nam na zdrowszej wersji, filety flądry bałtyckiej lepiej upiec w piekarniku albo przyrządzić na grillu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas