Flaki z pulpetami
Na rodzinne przyjęcia.

Składniki:
- 1 kg flaków krojonych, - 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego, - 2 żółtka jajka, - 0,5 selera, - 1 marchewka, - 3 lt wywaru wołowego, - 2 łyżki suszonego majeranku, - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, - gałka muszkatołowa do smaku, - listek laurowy, - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, - 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku, - 15 dag masła, - 2 łyżki mąki, - sól
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Flaki sparzyć wrzątkiem i dodać wraz z warzywami do gotującego się wywaru. Oprószyć majerankiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości flaków. Mielone mięso dokładnie wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem, formować okrągłe pulpeciki. Gdy flaki będą już miękkie, dodać pulpeciki, gotować ok. 10 min. Zupę doprawić papryką, startą gałkę muszkatołową. Gdyby flaki były za gęste można dolać wody w ilości według uznania. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Przygotować zasmażkę z masła i mąki i dodać ją do zupy, gotować jeszcze 10 min. Podawać z bułką. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.