Fondue serowe
Słynne danie.
- 80 dkg żółtego sera (najlepiej różnych gatunków, m.in. ementalera, gruyera),
- pół litra białego wytrawnego wina,
- ok. 100 ml wiśniówki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka (lub jasny chleb)
Przygotowanie:
Naczynie, w którym robimy fondue, nacieramy czosnkiem. Wlewamy wino i podgrzewamy na średnim ogniu.
Powoli dodajemy ser, starannie mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wiśniówkę oraz mąkę ziemniaczaną wcześniej rozmieszaną z odrobiną podgrzewanego wina.
Całość ściągamy z ognia i trzymamy na podgrzewaczu.
Pokrojoną na kawałki bułkę nabijamy na widelec i maczamy w fondue.