Francuska tarta jabłkowa
Zamiast szarlotki.
Składniki:
- 100 g masła
- 30 g tłuszczu kokosowego
- 160 g mąki
- ¼ łyżeczki soli
- 4-6 łyżek zimnej wody
- 1 cytryna
- 750 g jabłek
- 4-5 łyżek konfitury morelowej lub jabłkowej
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Masło, tłuszcz kokosowy, mąkę i sól wyrobić kruche ciasto, dodać 4 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Sok z cytryny wycisnąć, dodać 0,5 l wody.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na mniejsze części i umieścić w wodzie z sokiem z cytryny.
Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy o 2 cm większej niż forma.
Ciasto umieścić w formie, docisnąć brzegi, nakłuć kilkakrotnie widelcem. Cząstki jabłek osączyć i ułożyć na cieście. Konfiturę podgrzać i rozprowadzić na owocach. Piec w rozgrzanym piekarniku (225 st. C) przez 25-30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.