Reklama

Reklama

Francuska tarta jabłkowa

Zamiast szarlotki.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 30 g tłuszczu kokosowego
  • 160 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 4-6 łyżek zimnej wody
  • 1 cytryna
  • 750 g jabłek
  • 4-5 łyżek konfitury morelowej lub jabłkowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Masło, tłuszcz kokosowy, mąkę i sól wyrobić kruche ciasto, dodać 4 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą  i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Sok z cytryny wycisnąć, dodać 0,5 l wody.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na mniejsze części i umieścić w wodzie z sokiem z cytryny.

Reklama

Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy o 2 cm większej niż forma.

Ciasto umieścić w formie, docisnąć brzegi, nakłuć kilkakrotnie widelcem. Cząstki jabłek osączyć i ułożyć na cieście. Konfiturę podgrzać i rozprowadzić na owocach. Piec w rozgrzanym piekarniku (225 st. C) przez 25-30 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje