Francuska zupa cebulowa
Klasyczny francuski przepis na wyśmienitą w smaku zupę.
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie półplasterki
3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki mąki
200 ml białego wytrawnego wina
2 l bulionu wołowego
3 łyżki koniaku lub brandy
6 kromek bagietki
200 g startego sera (np. gruyere)
sól, pieprz
Przygotowanie 150 min.
Przygotowanie:
Rozpuścić masło w garnku ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić, pod przykryciem, około 10-12 minut. Następnie dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez 30-35 minut, bez przykrycia. W miarę jak będzie nabierać brązowej barwy, coraz częściej mieszać. Podczas smażenia należy dokładnie mieszać przy dnie. Następnie posypać cebulę mąką i dokładnie wymieszać. Dolać wino i całość zagotować. Potem, dokładnie mieszając, aby połączyć mąkę, wlać bulion i ponownie całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dolać koniak lub winiak. Całość gotować ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozłożyć kromki bagietki na grillu i podpiec z jednej strony. Następnie przewrócić, posypać serem zrumienioną stronę i piec, aż ser się rozpuści. Podawać w ciepłych talerzach z grzankami z serem.