Reklama

Reklama

Francuska zupa cebulowa

Do zupy cebulowej nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jest aromatyczna i wyjątkowa w smaku, po prostu pyszna. Dodatek sera i grzanek wspaniale uzupełnia całość.

Składniki

  • 3 cebule
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 pory (białe części)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 trójkącik serka topionego, np. o smaku śmietankowym
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1/2 szklanki startego sera
  • kilka kromek chleba
  • 3 łyżki masła
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

1. Cebule i pory kroimy w półtalarki, czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę.

2. Marchewkę, pietruszkę i seler podsmażamy w garnku kilka minut na łyżeczce masła, dodajemy cebule, pory i czosnek, smażymy wszystko razem ok. 5 minut, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 40 minut pod przykryciem, pod koniec gotowania rozprowadzamy w zupie trójkącik serka i doprawiamy całość.

3. Zupę blendujemy na gładki krem. Kromki chleba smarujemy masłem i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać. 

4. Krem nakładamy na talerze, w każdym umieszczamy 1-2 grzanki, dekorujemy zieleniną (np. rozmarynem).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje