Francuska zupa z młodego szczawiu
Składniki: 4 łyżki masła • 1/2 szklanki posiekanej cebuli • 4-6 szklanek pokrojonego szczawiu • sól • 3 łyżki mąki pszennej • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka • 2 żółtka • 1/2 szklanki śmietany.
1. Rozpuść w garnku masło. Dodaj cebulę. Przykryj i duś przez 10 minut. Dodaj listki szczawiu, szczyptę soli. Dobrze wymieszaj. Gdy szczaw zmięknie, zmniejsz ogień, duś 10 minut pod przykryciem. Mieszaj od czasu do czasu.
2. Wlej do dużego garnka bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Połącz bulion z duszonym szczawiem.
3. Wymieszaj żółtka ze śmietaną, używając trzepaczki, dodaj mąkę. Mieszając, dolej 1 lub 2 łyżki wazowe zupy i połącz z resztą zupy w garnku. Gotuj jeszcze 5 minut.
Jak to zrobić?
Hartowanie śmietany. Wlej do naczynia śmietanę i dolewaj do niej powoli chochelką zupy, energicznie mieszając. Potem wlej do garnka, ciągle mieszając, a nie będzie grudek.