Francuski placek warzywny

Pyszna tarta warzywna z papryką i pomidorami idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację. Na przyjęciach robi prawdziwą furorę!

Francuska tarta warzywna z papryką i pomidorami
Francuska tarta warzywna z papryką i pomidorami123RF/PICSEL

Składniki:

20 dag mąki - 10 czubatych łyżek; 5 płaskich łyżek masła - 10 dag; 6 jajek; 50 dag czerwonej i zielonej papryki; 2 cebule; 1 puszka pomidorów bez skórki; 15 dag żółtego sera tylżyckiego; po 1 pęczku bazylii i tymianku; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; tłuszcz do formy; sól, pieprz.

Porcja dla 8 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 1 h i 30 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 440 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, 1/2 łyżeczki soli i 5 łyżkami wody. Przykryć, po czym wstawić na około 30 minut do lodówki.

B. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Oczyścić paprykę, opłukać, pokroić w kostkę.

C. Rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem. Utrzeć połowę żółtego sera. Po czym wszystko wymieszać z jajami, dobrze osączonymi, rozdrobnionymi pomidorami i posiekanymi drobno ziołami. Doprawić do smaku.

D. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Następnie wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem żaroodporną foremkę o wym. 25 x 25 cm. Wypełnić warzywami, polać sosem. Zapiekać 45 min. w temp. 200 st.C. Przykryć pokrojoną w paski resztą żółtego sera. Zapiekać 5 minut.

Nasza rada

Pomidory z puszki można także zastąpić świeżymi, a zioła dobierać odpowiednio do własnych upodobań smakowych.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas