Francuski przysmak

Crème brûlée - wymyślili go Francuzi, ale rozsmakował się w nim cały świat. Są tacy, którzy uznają go nie tylko za świetną słodycz, ale również za afrodyzjak.

Crème brûlée
Crème brûlée123RF/PICSEL

Składniki:

  • 450 ml śmietany 36%
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki  białego cukru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • laska wanilii
  • ewentualnie miękkie owoce  (truskawki, brzoskwinie)

Przygotowanie:

Do rondelka wlej śmietanę, wsyp biały cukier i ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i lekko przestudź.

Żółtka ubij niezbyt mocno. Stopniowo, malutkimi porcjami dolewaj do nich lekko ciepłą śmietanę, za każdym razem mieszając. Krem powinien być sztywny i błyszczący.

Kremem napełnij foremki. Jeśli zdecydujesz się na wersję z owocami, na dno każdej włóż po kilka kawałków owoców. Jeśli są z puszki, dokładnie je osącz.

Piekarnik rozgrzej do 100°C. Wstaw foremki na mniej więcej 50 minut, żeby krem się zapiekł. Gdy przestygnie, wstaw go do lodówki na kilka godzin.

Każdą porcję posyp łyżką brązowego cukru i skarmelizuj go – wstaw foremki na chwilę do piekarnika pod grill z rozgrzaną tylko górną spiralą.

Cukier powinien się rozpuścić, lekko zarumienić, a na wierzchu utworzyć się cieniutka skorupka. Jeśli robisz deser w pucharkach, skarmelizuj cukier specjalnym palnikiem.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas