Reklama

Francuski warstwowiec

Przepyszny!

Składniki - ciasto

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (bez skórki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 1 płat ciasta francuskiego

Składniki - masa

  • 25 dag serka mascarpone
  • 30 dag śmietanki 36%
  • 3 łyżki płynnego ciemnego miodu
  • 1-2 łyżeczki mocnej rozpuszczonej kawy instant

Składniki - polewa

  • 15 dag gęstego jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • orzechy i mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

1.Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto francuskie przełóż do foremki, dociśnij i ponakłuwaj. Piecz, aż lekko się zrumieni. Ostudź. 

2. Orzechy podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć, przesyp je do miski, ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Nie przerywając ucierania, wlej sok z cytryny, potem dodaj orzechy wymieszane z bułką tartą oraz 1/3 piany z białek. Następnie domieszaj resztę piany. Przelej na ciasto francuskie i piecz ok. 40 minut. 

3. Masa: zimną śmietankę ubij z miodem, serkiem i kawą. Wyłóż na ostudzone ciasto. Polewa: żelatynę rozpuść w 3 łyż- kach wrzątku, zmiksuj z jogurtem miodem. Posmaruj wierzch ciasta, udekoruj orzechami i miętą.

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy