Francuski warstwowiec

Przepyszny!

Ciasto warstwowe
Ciasto warstwowe123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (bez skórki)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 1 płat ciasta francuskiego

- masa

  • 25 dag serka mascarpone
  • 30 dag śmietanki 36%
  • 3 łyżki płynnego ciemnego miodu
  • 1-2 łyżeczki mocnej rozpuszczonej kawy instant

- polewa

  • 15 dag gęstego jogurtu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • orzechy i mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

1.Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Ciasto francuskie przełóż do foremki, dociśnij i ponakłuwaj. Piecz, aż lekko się zrumieni. Ostudź. 

2. Orzechy podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć, przesyp je do miski, ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Nie przerywając ucierania, wlej sok z cytryny, potem dodaj orzechy wymieszane z bułką tartą oraz 1/3 piany z białek. Następnie domieszaj resztę piany. Przelej na ciasto francuskie i piecz ok. 40 minut. 

3. Masa: zimną śmietankę ubij z miodem, serkiem i kawą. Wyłóż na ostudzone ciasto. Polewa: żelatynę rozpuść w 3 łyż- kach wrzątku, zmiksuj z jogurtem miodem. Posmaruj wierzch ciasta, udekoruj orzechami i miętą.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas