Reklama

Reklama

Francuskie pizzerinki

Przekąska idealna na weekendowy wieczór

Składniki dla: 8 sztuk

Składniki

  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego (rozmiar xxl)
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 10 czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy

Składniki - sos

  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu
  • 1 mała łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta brązowego cukru lub 1/2 łyżeczki miodu
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • olej

Sposób przygotowania

1. Sos: zmiksuj składniki na gładki sos. Zagotuj, duś jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, by sos odparował. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia. 

2. Szynkę i umytą paprykę po - krój w kostkę. Paprykę skrop oliwą. Oliwki pokrój w plasterki. 

3. Ciasto potnij na 8 prostokątów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego ustaw kokilkę, podpiecz na złoto w temperaturze 170 st. C. Wyjmij, usuń kokilki, uformowane wgłębienia posmaruj sosem. Na sosie ułóż dodatki. Piecz jeszcze ok. 10 minut. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje