Francuskie wiatraczki

Słodki przysmak

Czas przyrządzenia: przygotowanie 45 min + pieczenie ok. 20 min
Składniki dla: 10-12 sztuk

Składniki

  • 1 op. mrożonego
  • ciasta francuskiego
  • 1 szkl. marmolady wieloowocowej
  • 2 łyżki rumu
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki śmietany 12 proc.
  • cukier puder do posypania
  • mąka do posypania stolnicy

Sposób przygotowania

1. Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce i pozostaw 20-25 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. W tym czasie marmoladę utrzyj z rumem.
2. Rozmrożone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Potnij go na kwadraty o boku około 10 cm. Kwadraty głęboko natnij na wszystkich czterech rogach, zaczynając od wierzchołków. Co drugi róg zagnij do środka i mocno dociśnij palcem.
3. Ciastka ułóż na płaskiej blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Na środku każdego wiatraczka połóż porcję marmoladyutartej z rumem. 
4. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 20 minut. Wystudzone wiatraczki lekko oprósz cukrem pudrem. Jeśli wolisz, zamiast z marmoladą, możesz upiec wiatraczki z kawałkami brzoskwiń z puszki albo masą przygotowaną z twarogu (jak na sernik) lub masą makową (z puszki).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje