Reklama

Reklama

Frittata z dodatkiem cukinii

Z nutą bazylii i tymianku

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 8 jajek
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • suszona bazylia i tymianek
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

1. Cukinie oczyść, opłucz, grubo zetrzyj i odciśnij sok. Kalafior oczyść, umyj, włóż do posolonego wrzątku, gotuj ok. 3 minut. Wyjmij go, przestudź i grubo zetrzyj. Wymieszaj z cukinią. 

2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do kalafiora i cukinii. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej warzywa przez 3 min, mieszając. Jajka roztrzep widelcem. Zalej nimi warzywa na patelni. Smaż 5 minut, podważając łopatką, by masa jajeczna spływała pod spód. 

3. Potem patelnię przykryj. Wsuń do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz kolejne 5 minut. Podawaj np. z sosem pomidorowym

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy