Frittata z dodatkiem cukinii
Z nutą bazylii i tymianku

Składniki
- 1 mały kalafior
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 8 jajek
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- suszona bazylia i tymianek
- pieprz, sól
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Cukinie oczyść, opłucz, grubo zetrzyj i odciśnij sok. Kalafior oczyść, umyj, włóż do posolonego wrzątku, gotuj ok. 3 minut. Wyjmij go, przestudź i grubo zetrzyj. Wymieszaj z cukinią. 2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do kalafiora i cukinii. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej warzywa przez 3 min, mieszając. Jajka roztrzep widelcem. Zalej nimi warzywa na patelni. Smaż 5 minut, podważając łopatką, by masa jajeczna spływała pod spód. 3. Potem patelnię przykryj. Wsuń do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz kolejne 5 minut. Podawaj np. z sosem pomidorowym