Reklama

Frittata z indykiem

Posiłek zdrowy i sycący

Składniki

  • 8 jajek
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2–3 ziemniaki
  • 30 dag wędzonego fileta z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 10 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedź je i pokrój na małe kawałeczki. Dymki oraz obrany czosnek posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz, potnij w paski. Filet z indyka pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Chwilę je podsmaż, mieszając. Potem dodaj kawałeczki indyka. 

2. Jajka wbij do miseczki. Dolej mleko (jeśli lubisz, możesz dodać także 4 łyżki startego żółtego sera). Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Całość lekko ubij widelcem. 

3. Warzywa z mięsem zalej przygotowaną masą jajeczną. Całość smaż jeszcze 5 minut, delikatnie podważając brzegi placka łopatką, tak by masa mogła spływać pod spód. 

4. Kiedy spód się zetnie, frittatę przykryj i smaż dalej jeszcze 7-10 minut na małym płomieniu. Ew. wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C Piecz ok. 10 minut. Gotowy placek zsuń na talerz i pokrój na porcje

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy