Frittata z indykiem
Posiłek zdrowy i sycący

Składniki
- 8 jajek
- 1/2 szkl. mleka
- 2–3 ziemniaki
- 30 dag wędzonego fileta z indyka
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 10 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedź je i pokrój na małe kawałeczki. Dymki oraz obrany czosnek posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz, potnij w paski. Filet z indyka pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Chwilę je podsmaż, mieszając. Potem dodaj kawałeczki indyka. 2. Jajka wbij do miseczki. Dolej mleko (jeśli lubisz, możesz dodać także 4 łyżki startego żółtego sera). Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Całość lekko ubij widelcem. 3. Warzywa z mięsem zalej przygotowaną masą jajeczną. Całość smaż jeszcze 5 minut, delikatnie podważając brzegi placka łopatką, tak by masa mogła spływać pod spód. 4. Kiedy spód się zetnie, frittatę przykryj i smaż dalej jeszcze 7-10 minut na małym płomieniu. Ew. wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C Piecz ok. 10 minut. Gotowy placek zsuń na talerz i pokrój na porcje