Frykadelki po grecku

Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody.

Frykadelki po grecku
Frykadelki po grecku123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag owczego sera
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody. Po chwili wyjmij, lekko przestudź, usuń skórkę i pestki. Miąższ pokrój na spore kawałki. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób masę. Ser pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj, wymieszaj z serem.

2. Z mięsnej masy uformuj 8 niewielkich placuszków. Na każdym połóż porcję sera z tymiankiem. Zlep, formując równe kulki.

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż frykadelki, smaż je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie.

4. W garnku rozgrzej resztę oleju, zeszklij na nim pozostałą cebulę. Dodaj pomidory i resztę koncentratu. Sos zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej frykadelki, podawaj z dodatkiem np. ziemniaków.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas