Frykadelki po grecku
Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody.
Składniki na 12 porcji:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag owczego sera
- 1/2 pęczka tymianku
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj, skórkę ponakłuwaj w kilku miejscach. Potem włóż je do wrzącej wody. Po chwili wyjmij, lekko przestudź, usuń skórkę i pestki. Miąższ pokrój na spore kawałki. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z mięsem. Dodaj jajko oraz bułkę tartą i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrób masę. Ser pokrój w kostkę. Tymianek opłucz, osusz, drobno posiekaj, wymieszaj z serem.
2. Z mięsnej masy uformuj 8 niewielkich placuszków. Na każdym połóż porcję sera z tymiankiem. Zlep, formując równe kulki.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż frykadelki, smaż je 15 minut, często obracając, aby zrumieniły się równomiernie.
4. W garnku rozgrzej resztę oleju, zeszklij na nim pozostałą cebulę. Dodaj pomidory i resztę koncentratu. Sos zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej frykadelki, podawaj z dodatkiem np. ziemniaków.