Reklama

Reklama

Frykas mleczno-bakaliowy

Tym ciastem zachwycisz gości

Składniki - spód i brzegi

  • 2 duże opakowania biszkoptów (ok. 30 dag)
  • 20 dag (1 kostka) masła

Składniki - masa mleczno-bakaliowa

  • 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. posiekanych migdałów i orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 50 dag wiśni
  • cukier puder do oprószenia tarty

1. Biszkopty przełóż do woreczka foliowego. Zamknij go, wypuszczając powietrze. Uderzając wałkiem do ciasta, pokrusz drobno biszkopty, przesyp je do miski. Masło rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu. Gorące wlej  do pokruszonych biszkoptów. Składniki dokładnie wymieszaj.   

2. Masą wylep spód i brzeg  (na wysokość 3-4 cm) tortownicy wyłożonej pergaminem. Formę wstaw do lodówki na ok.  20 min, by ciasto stwardniało.  

3. Mleko skondensowane przelej do miski. Wbij do niego jajka  i zmiksuj mikserem ustawionym na największe obroty (ok. 5 min). Do masy dodaj posiekane migdały oraz orzechy, wlej także aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.  

4. Wiśnie opłucz pod zimną  bieżącą wodą, osusz je.  Kilka odłóż do dekoracji tarty, pozostałe wydryluj. Na zastudzony spód w tortownicy wyłóż masę mleczno-bakaliową, na niej ułóż wydrylowane wiśnie. Piecz 30 minut w 180 st. Ostudź, udekoruj  wiśniami, oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje