Frykas mleczno-bakaliowy
Tym ciastem zachwycisz gości

Składniki
- spód i brzegi
- 2 duże opakowania biszkoptów (ok. 30 dag)
- 20 dag (1 kostka) masła
Składniki
- masa mleczno-bakaliowa
- 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego
- 2 jajka
- 1,5 szkl. posiekanych migdałów i orzechów laskowych
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 50 dag wiśni
- cukier puder do oprószenia tarty
1. Biszkopty przełóż do woreczka foliowego. Zamknij go, wypuszczając powietrze. Uderzając wałkiem do ciasta, pokrusz drobno biszkopty, przesyp je do miski. Masło rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu. Gorące wlej do pokruszonych biszkoptów. Składniki dokładnie wymieszaj.
2. Masą wylep spód i brzeg (na wysokość 3-4 cm) tortownicy wyłożonej pergaminem. Formę wstaw do lodówki na ok. 20 min, by ciasto stwardniało.
3. Mleko skondensowane przelej do miski. Wbij do niego jajka i zmiksuj mikserem ustawionym na największe obroty (ok. 5 min). Do masy dodaj posiekane migdały oraz orzechy, wlej także aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.
4. Wiśnie opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz je. Kilka odłóż do dekoracji tarty, pozostałe wydryluj. Na zastudzony spód w tortownicy wyłóż masę mleczno-bakaliową, na niej ułóż wydrylowane wiśnie. Piecz 30 minut w 180 st. Ostudź, udekoruj wiśniami, oprósz cukrem pudrem.