Frykas mleczno-bakaliowy
Tym ciastem zachwycisz gości
1. Biszkopty przełóż do woreczka foliowego. Zamknij go, wypuszczając powietrze. Uderzając wałkiem do ciasta, pokrusz drobno biszkopty, przesyp je do miski. Masło rozpuść w rondelku na bardzo małym ogniu. Gorące wlej do pokruszonych biszkoptów. Składniki dokładnie wymieszaj.
2. Masą wylep spód i brzeg (na wysokość 3-4 cm) tortownicy wyłożonej pergaminem. Formę wstaw do lodówki na ok. 20 min, by ciasto stwardniało.
3. Mleko skondensowane przelej do miski. Wbij do niego jajka i zmiksuj mikserem ustawionym na największe obroty (ok. 5 min). Do masy dodaj posiekane migdały oraz orzechy, wlej także aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.
4. Wiśnie opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz je. Kilka odłóż do dekoracji tarty, pozostałe wydryluj. Na zastudzony spód w tortownicy wyłóż masę mleczno-bakaliową, na niej ułóż wydrylowane wiśnie. Piecz 30 minut w 180 st. Ostudź, udekoruj wiśniami, oprósz cukrem pudrem.