Galangal: Pobudza jak guarana, skutecznie odchudza i leczy

Kuszący intensywnym, ostro-korzennym zapachem galangal wciąż przegrywa z bijącym rekordy popularności imbirem, ale pod względem zdrowotnych właściwości może śmiało z nim konkurować. Pobudza równie skutecznie jak guarana czy żeń-szeń, doskonale stymuluje nasz mózg, skutecznie odchudza i detoksykuje, zabija wszelkie wirusy, bakterie czy grzyby, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Co jeszcze potrafi? Świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, przywracając jej młodzieńczy wygląd oraz regeneruje łamliwe włosy i przyspiesza ich porost. Rzecz jasna, nie można nie wspomnieć, że idealnie sprawdza się w kuchni, wzbogacając smak potraw. Poznaj inne, mniej lub bardziej zaskakujące właściwości tej intrygującej rośliny.

article cover
©123RF/PICSEL

Galangal a imbir

©123RF/PICSEL

Pochodzący z Indonezji i rozsławiony dzięki kuchni tajskiej galangal najczęściej zestawiany jest z imbirem. Czy słusznie? I tak i nie. Co prawda, należą do tej samej rodziny i wyglądem są nieco do siebie podobne, ale galangal ma znacznie bardziej pieprzowy, lekko cytrynowy smak. Jest też od niego twardszy. Zacznijmy jednak od tego, że rozróżniamy cztery rodzaje galangalu.

- galangal większy (greater galangal, łac. Alpinia galanga lub Languas galanga), zwany też tajskim galangalem, imbirem lub niebieskim imbirem, pochodzi z Indonezji. Jego cechą charakterystyczną jest ostry, pieprzowy smak.

- galangal mniejszy (lesser galangal, łac. Alpinia officinarum), pochodzi z Chin, uprawiany jest także w Japonii i Tajlandii. Wyróżnia go pieprzowo-imbirowy smak.

- kaempferia galanga, zwany także kencurem albo aromatycznym lub piaskowym imbirem, najbardziej popularny jest w Indonezji i stosowany z powodzeniem w zielarstwie.

- boesenbergia rotunda czyli krachai, zwany chińskim galangalem, chińskimi kluczami czy też palcowatymi korzeniami, stosowany jest przede wszystkim w kuchni tajskiej oraz w chińskiej medycynie naturalnej

Galangal a kuchnia

©123RF/PICSEL

Dla nikogo nie będzie zaskoczeniem, że wyróżniający się egzotycznym, ostro-korzennym zapachem galangal znalazł szerokie zastosowanie kulinarne. Tajscy kucharze dodają go niemal do wszystkiego, począwszy od curry, przez zupy, dania mięsne i te z owoców morza aż po sałatki, sosy, dipy czy napoje i nalewki. Doskonale komponuje się zwłaszcza z trawą cytrynową i sokiem z limonki oraz z mleczkiem kokosowym i chili. Co ciekawe, w Polsce galangal znajdziemy w składzie wódki żołądkowej, a w Rosji - likieru Nastoika.

Postaw na świeży galangal

Oczywiście, najlepiej smak potraw wzbogaca świeży galangal, choć często jest też stosowany w formie suszonej oraz sproszkowanej. Łyżeczka proszku odpowiada mniej więcej 1-1.5 cm kawałkowi świeżego galangalu. Świeży galangal albo w formie proszkowanej można kupić w sklepach z egzotycznymi przyprawami. Za 100 g zapłacimy ok. 8 zł.

Galangal a trawienie i odchudzanie

Galangal zdążył zrobić furorę nie tylko w kuchni, ale z powodzeniem jest też stosowany w medycynie naturalnej. Podobnie jak imbir wyjątkowo dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy i doskonale sprawdza się jako środek niwelujący problemy trawienne. Pomoże pozbyć się niestrawności, biegunki, mdłości i złagodzi dolegliwości towarzyszące wrzodom żołądka. Ponadto, stanowiąc bogate źródło błonnika, skutecznie usprawni metabolizm i - co potwierdziły przeprowadzone badania - przyspieszy proces odchudzania.

Galangal a odporność i nowotwory

©123RF/PICSEL

Nie bez przyczyny galangal znajdziemy w składzie leków na przeziębienie czy syropów na kaszel. Przeprowadzone badania potwierdziły, że doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy. Z tą ostatnią właściwością wiązane są też jego zdolności antynowotworowe. Eksperci z londyńskiego King's College wykazali, że przeciwdziała między innymi rozwojowi komórek raka piersi.

Galangal a wirusy i grzyby

Zawarta w galangalu galangina sprawia, że skutecznie eliminuje on rozwój rozmaitych wirusów, grzybów czy bakterii, takich jak choćby popularna Escherichia coli, gronkowiec złocisty czy paciorkowiec. Powinni po niego sięgać też diabetycy, gdyż wydatnie obniża poziom cukru we krwi.

Galangal a cholesterol i mózg

Badacze wskazują ponadto, że galangal może skutecznie pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, zniwelować zmęczenie i pobudzić do działania nasz mózg, usprawniając jego funkcje. Co ciekawe, Azjaci wykorzystują tę niezwykłą roślinę także jako remedium na chorobę morską i lokomocyjną.

Galangal a skóra i włosy

By być w pełni sprawiedliwym, należy dodać, że galangal wyjątkowo dobroczynnie wpływa na kondycję naszej skóry. Nie tylko przyspiesza gojenie się ran, ale dzięki solidnej porcji antyoksydantów pozwala nam znacznie dłużej cieszyć się młodzieńczym wyglądem. Stanowiąc bogate źródło kwasów tłuszczowych oraz fosforu i cynku idealnie regeneruje łamliwe i suche włosy oraz przyspiesza ich porost. W połączeniu z olejkiem jojoba działa przeciwłupieżowo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas