Reklama

Reklama

Galareta drobiowa

Prosty przepis na przysmak Polaków.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • ugotowane mięso z kurczaka
  • groszek konserwowy - 1 puszka
  • marchewka ugotowana - 2 sztuki
  • natka pietruszki posiekana
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6 łyżek żelatyny drobiowej żelatyny wieprzowej

Sposób przygotowania

Ugotuj bulion, potem wyjmij warzywa, mięso oddziel od kości, kroję w niewielka kostkę. Gorący bulion przecedź przez drobne sitko. Żelatynę zalej zimną wodą (około pół szklanki wody) i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie włóż żelatynę do ciepłego rosołu i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

Na dno miseczek wyłóż troszkę pokrojonej marchewki, mięsa, groszku i pietruszkę. Zalej do połowy gorącym wywarem z żelatyną i poczekaj aż zastygnie.

Na koniec włóż do każdej miseczki plasterek jajka, ponownie posyp groszkiem, marchewką i zalej pozostałym bulionem, a następnie odstaw do zastygnięcia w lodówce.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje