Galareta drobiowa

Prosty przepis na przysmak Polaków.

Galareta mięsna
Galareta mięsna123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ugotuj bulion, potem wyjmij warzywa, mięso oddziel od kości, kroję w niewielka kostkę. Gorący bulion przecedź przez drobne sitko. Żelatynę zalej zimną wodą (około pół szklanki wody) i pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie włóż żelatynę do ciepłego rosołu i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

Na dno miseczek wyłóż troszkę pokrojonej marchewki, mięsa, groszku i pietruszkę. Zalej do połowy gorącym wywarem z żelatyną i poczekaj aż zastygnie.

Na koniec włóż do każdej miseczki plasterek jajka, ponownie posyp groszkiem, marchewką i zalej pozostałym bulionem, a następnie odstaw do zastygnięcia w lodówce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas