Galareta wieprzowa
Prosty przepis na pyszną galaretkę.
Sposób przygotowania
1. Umyj golonkę i nogi. Włóż do większego garnka. Zalej taką ilością wody, aby mięso było ledwo przykryte. Dodaj 2 obrane ząbki czosnku, li- ście laurowe, łyżeczkę soli i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
2. Włoszczyznę oczyść starannie, opłucz, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z mięsem. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie odchodzić od kości (1,5-2 godziny).
3. Po tym czasie wyjmij mięso oraz marchewkę. Wywar z resztą warzyw oraz przyprawami przelej przez sito do drugiego naczynia. Dodaj żelatynę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Schłodź.
4. Mięso pokrój na kawałki, marchew w plastry. Osącz pół puszki kukurydzy. Składniki rozłóż do miseczek. Powoli zalewaj zimnym wywarem. Odstaw do stężenia.