Galaretka czereśniowa
Galaretkę możesz wylać do formy wyłożonej na dnie i po bokach biszkoptami. Z bitą śmietaną – elegancki deser!
Składniki na 10 porcji:
- 1/2 kg czereśni
- 30 dag porzeczek
- 2 galaretki wiśniowe
- 1/2 szklanki grubego cukru
- białko z 1 jajka
Przygotowanie:
1. Białko jajka lekko ubić. Porzeczki umyć i dokładnie osuszyć, całe gałązki maczać w białku. Strzepnąć nadmiar płynu i maczać w cukrze, odłożyć.
2. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody. Schłodzić. Czereśnie umyć, osuszyć, wypestkować.
3. Długą foremkę wyłożyć folią spożywczą. Wlać płynną galaretkę, dodać czereśnie. Wstawić na minimum godzinę do lodówki, aż dobrze stężeje. Wyjąć z folii, udekorować porzeczkami.