Galaretka do mięsa

Idealny dodatek do potraw mięsnych

Galaretka z porzeczki
Galaretka z porzeczki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Porzeczki wrzuć do rondla  rozgnieć z grubsza, np. tłuczkiem do kartofli. Gotuj 15 minut, aż wszystkie owoce dobrze puszczą sok.

2. Starannie przetrzyj owoce przez gęste sito, tak aby pozostały tylko suche skórki.

3. Owocowy przecier zagotuj w rondlu, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż przecier zacznie gęstnieć. Jeśli odrobina przecieru wylana na zimny talerzyk zastygnie, galaretka jest gotowa.

4. Gorącą galaretkę przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i dokładnie je zakręć. Ustaw słoiki do góry dnem i zostaw, aby galaretka całkiem wystygła

Galaretkowa masa do przekładania wafliInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas