Reklama

Reklama

Gazpacho polane pesto

Orzeźwia i świetnie smakuje!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4–5 średnich dojrzałych pomidorów
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 7–8 łyżeczek czerwonego octu winnego
  • 20 dag sera owczego (np. fety)
  • 4 łyżki pesto
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Tosty okrój ze skórki, środki potnij w kosteczkę. Pomidory umyj, skórkę nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do wrzątku. Po minucie wyjmij. Sparzone pomidory lekko przestudź, obierz i oczyścić z pestek. 

2. Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z pokrojonymi tostami, kawałkami pomidorów i papryki. Dolej oliwę, zmiksuj. 

3. Zupę przypraw octem, solą i pieprzem. Schładzaj godzinę w lodówce. Rozlej do miseczek. Polej pesto i posyp pokruszonym serem. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje