Gazpacho polane pesto
Orzeźwia i świetnie smakuje!

Składniki
- 4 kromki chleba tostowego
- 4–5 średnich dojrzałych pomidorów
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 7–8 łyżeczek czerwonego octu winnego
- 20 dag sera owczego (np. fety)
- 4 łyżki pesto
- sól, pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Tosty okrój ze skórki, środki potnij w kosteczkę. Pomidory umyj, skórkę nakłuj widelcem w kilku miejscach. Włóż do wrzątku. Po minucie wyjmij. Sparzone pomidory lekko przestudź, obierz i oczyścić z pestek. 2. Miąższ pomidorów potnij na kawałki. Papryki oczyść, strąki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z pokrojonymi tostami, kawałkami pomidorów i papryki. Dolej oliwę, zmiksuj. 3. Zupę przypraw octem, solą i pieprzem. Schładzaj godzinę w lodówce. Rozlej do miseczek. Polej pesto i posyp pokruszonym serem.