Genialne kotleciki bezmięsne
Smakują wyśmienicie choć są bez grama mięsa!
1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli posiekaj i przesmaż krótko na odrobinie oleju. Dodaj do ziemniaków, wymieszaj.
2. Do miski z ziemniakami wsyp mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Wbij jajko. Przygotowane składniki starannie wyrób. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach owalne płaskie kotlety. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo obtoczyć je w bułce tartej. Kotlety kładź na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.