Reklama

Reklama

Genialne kotleciki bezmięsne

Smakują wyśmienicie choć są bez grama mięsa!

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz

1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli posiekaj i przesmaż krótko na odrobinie oleju. Dodaj do ziemniaków, wymieszaj. 

Reklama

2. Do miski z ziemniakami wsyp mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą. Wbij jajko. Przygotowane składniki starannie wyrób. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach owalne płaskie kotlety. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo obtoczyć je w bułce tartej. Kotlety kładź na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje