Genialne placki ziemniaczane ze szpinakiem
I witaminowym dipem
Składniki:
Na dip:
- Pęczek zielonej cebulki
- Pęczek rzodkiewek
- 500 g chudego twarożku
- 75 ml mleka
- Sól, pieprz, cukier
Na placki:
- 250 g szpinaku
- 750 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g kiełków (mieszanka)
Przygotowanie:
Rzodkiewki i cebulkę pokroić, zmieszać z twarożkiem i mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Liście szpinaku umyć, obgotować i pokroić, można też użyć szpinaku mrożonego. Ziemniaki obrać i utrzeć. Dodać jajko, mąkę, szpinak, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju porcjami smażyć placki z przygotowanego ciasta. Podawać z dipem, dekorować kiełkami.