Gęsia wątróbka: Czy warto ją jeść?

Gęsia wątróbka - podobnie tak jak kurza - wywołuje wiele kontrowersji. Z jednej strony zarzuca się jej ogromną kaloryczność, nieciekawy smak oraz niehumanitarne pozyskiwanie podrobów, za to po przeciwnej stronie stawia się ilość wartości odżywczych, jakie ten rodzaj gęsiny oferuje. Zatem przyjrzyjmy się wspólnie, co znaleźć można w gęsiej wątróbce i czy warto ją jeść.

Gęsia wątróbka jest niezbędna do przygotowania pasztetu strasburskiego
Gęsia wątróbka jest niezbędna do przygotowania pasztetu strasburskiego123RF/PICSEL

Gęsia wątróbka: Kontrowersyjne podroby

Gęsia wątróbka w Polsce jest marginalizowana i raczej nikt specjalnie w sklepie jej nie wypatruje, za to na zachodzie Europy jest nieprawdopodobnym rarytasem! Najczęściej służy do przygotowania foie gras, czyli pasztetu strasburskiego, który słynie ze swojego wyśmienitego i delikatnego smaku. Niestety, aby wątróbka gęsia miała pożądane przez kucharzy walory, hodowcy ptaków muszą je tuczyć, bynajmniej w humanitarny sposób. Zdarzyć się może, że karmione są ogromną ilością kukurydzy wprost do żołądka, co sprawia, że wątróbka gęsia powiększa się dziesięciokrotnie i stłuszcza się, doprowadzając do cierpienia zwierząt. 

Jeśli chcemy sięgnąć po wątróbkę gęsią, lepiej skorzystać z usług hodowców, którzy karmią ptaki w naturalny i niedrastyczny sposób. Na szczęście, takich miejsc jest więcej, w tym w Polsce. Taka wątróbka jest poza tym o wiele zdrowsza i wtedy może zaoferować naszemu organizmowi o wiele więcej, niż możemy się spodziewać.

Co można znaleźć w gęsiej wątróbce?

Wśród wszystkich wątróbek, które dostępne są na rynku, to właśnie gęsia zaliczana jest do tych najzdrowszych. Wszystko ze względu na zawartość cennych substancji odżywczych. Co można znaleźć w wątróbce gęsiej? To ogromna dawka pełnowartościowego żelaza! Jak wiadomo, to właśnie ono wzmacnia krew i zapobiega anemii. Wśród pierwiastków nie wolno zapominać o fosforze, który z kolei wspiera gospodarkę wapniową organizmu.

Gęsia wątróbka to także rezerwuar cennych witamin. Dla wielu może będzie to zaskoczenie, ale w tym podrobie znaleźć można witaminę C, której zasług nie trzeba wcale przypominać. Jednak cenniejszą jest choćby witamina A, ponieważ to ona korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz chroni przed promieniowaniem UV. Lista witamin zawartych w wątróbce gęsiej jest całkiem spora, bo zasilają ją witaminy z grupy B. A jak one wpływają na zdrowie? Trzeba przypomnieć, że poprawiają funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego oraz pokarmowego.

Ciemna strona gęsiej wątróbki

Gęsia wątróbka znana jest z tego, że jest niezbędna do przygotowania foie gras
Gęsia wątróbka znana jest z tego, że jest niezbędna do przygotowania foie gras123RF/PICSEL

Gęsia wątróbka ma również swoje ciemne oblicze, które sprawia, że codziennie spożywać jej nie można. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na puryny, które mogą sprzyjać dnie moczanowej. Oczywiście, to także źródło tłuszczu, który podbija kaloryczność produktu i w nadmiarze może nadwyrężać pracę serca i wątroby.

Oczywiście, wiele osób rezygnuje z gęsiej wątróbki ze względu na jej smak i nieatrakcyjny wygląd. Inni zaś podnoszą głos twierdząc, że wątróbka akumuluje wszystkie toksyny zawarte w organizmie ptaka. Czy tak jest naprawdę? Cóż - przyjęło się, że wątroba - również ludzka - działa jak "filtr", który ma za zadanie oczyścić organizm, ale ten cenny narząd również ciągle nieustannie dąży do tego, aby jak najszybciej usunąć niepotrzebne substancje poza organizm.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas