Gęsie udka na kapuście
Niedzielny obiad.
Składniki:
- 6 udek gęsi
- 2 ząbki czosnku
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- 1 czerwona kapusta (ok. 1,2 kg)
- 2 cebule
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki masła
- 3 goździki
- 2 listki laurowe
- 2 jabłka
- 8 łyżek czerwonego octu winnego
- 3 łyżki dżemu z porzeczek
- 1-2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, zeskrob rdzeń.
2. Masło stop. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż kapustę oraz strączek i rdzeń wanilii. Dodaj goździki, listki laurowe i łyżkę cukru. Przypraw solą i pieprzem. Potem kapustę podlej octem i ok. 400 ml wody. Duś ok. 2 godzin.
3. Udka gęsi opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw na godzinę. Potem ułóż w brytfannie, polej 2-3 łyżkami wrzątku i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny, polewając wodą i wytwarzającym się sosem. Wyjmij, sos z dna formy przecedź przez sitko.
4. Jedno jabłko umyj, obierz, pokrój na kawałeczki, dodaj do kapusty po godzinie duszenia. Pozostałe jabłko umyj, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój. Razem z dżemem dodaj je do kapusty 15 minut przed końcem duszenia. Kapustę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z udkami oraz sosem z dna formy. Jako dodatek serwuj np. knedle.